Programma de Coöperatie

Het programma van De Coöperatie is de perfecte illustratie van wie wij zijn als beweging of partij. Ook jullie hebben immers in grote mate bijgedragen aan het lijstje van twintig speerpunten zoals jullie dat hieronder vinden. Aan de basis van ons programma liggen niet alleen de gangbare informatiebronnen maar ook, en vooral, de informatie die we van jullie ontvingen in onze jaarlijkse enquêtes en tijdens de vele huisbezoeken die we in de loop van de voorbije jaren deden.

De Coöperatie is gebaseerd op vier pijlers: samenwerking, zorgzaamheid, rechtvaardigheid en creativiteit. Daarom hebben we onze twintig speerpunten ook op die manier geordend. Onder elk van onze pijlers vind je dus telkens een aantal punten die daar volgens ons thuis horen.

We wensen jullie veel leesgenot!

Onze 20 speerpunten
voor Lede

De Coöperatie Lede Zorgzaamheid Pijlers
ZORGZAAMHEID

De Coöperatie werkt aan een zorgzame en inclusieve samenleving waarin alle Ledenaars

  • een plaats vinden,
  • zich thuis voelen,
  • hun leven zelfstandig kunnen inrichten,
  • aan de samenleving kunnen deelnemen.
Luik armoede in beleidsplan
Wij willen een apart hoofdstuk over armoedebestrijding schrijven in het beleidsplan van het volgende gemeentebestuur.

Wij willen de wachtlijsten voor betaalbare woningen wegwerken door:

  • het aantal sociale woningen te bouwen dat Vlaanderen van ons vraagt;
    (Bindend Sociaal Objectief)
  • de werking van Sociale Huisvesting Kantoren te promoten;
  • de huurpremie voor huren op de private markt te promoten.
Wij willen dat het dorpsrestaurant in het woonzorgcentrum iedere week open is, en willen dit dorpsrestaurant beter bekend maken bij mensen die in sociaal isolement leven.
Wij willen op de sociale dienst een medewerker die de straat opgaat, als een echte straathoekwerker.
Wij willen een seniorenconsulent aanstellen: iemand die de samenwerking met alle seniorenverenigingen coördineert, die een aanspreekpunt voor senioren is, en tegelijk fungeert als informatie- en doorgeefloket.
Wij willen ons op gemeentelijk niveau inzetten voor een duurzaam beleid voor onze leefomgeving. Wij willen zoveel mogelijk open ruimtes behouden, met respect voor de wetgeving.
De Coöperatie Lede Rechtvaardigheid Pijlers
RECHTVAARDIGHEID

De Coöperatie ijvert voor een gemeente waarin elke inwoner gelijke kansen en gelijke mogelijkheden krijgt, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of religie.

Mobiliteitsplan actualiseren
Wij willen het mobiliteitsplan actualiseren, met oog voor een vlotte circulatie, en voor de veiligheid van fietsers, voetgangers, rolstoelgebruikers, buschauffeurs en automobilisten.
Wij willen blijvend investeren in veilige, gebruiksvriendelijke en dus aantrekkelijke voet-, fiets- en zebrapaden..
Om die wegen veilig en aantrekkelijk te houden voor iedereen, moet iedereen de verkeersregels naleven en moeten we overtreders straffen. Om de verkeersregels beter te doen naleven, moet de pakkans omhoog.
Alleenstaanden hebben het niet altijd gemakkelijk, noch financieel, noch sociaal. Wij onderzoeken de mogelijkheden die een gemeente heeft om alleenstaanden zo te ondersteunen dat ze dezelfde mogelijkheden hebben als samenwonenden en gehuwden.
We willen op voorhand helder communiceren over onze begroting. We gebruiken hiervoor niet enkel het tijdschrift Lede Informeert en de gemeentelijke website. We willen de begroting ook toelichten tijdens infomomenten in de verschillende deelgemeenten.
De Coöperatie Lede Samenwerking Pijlers
SAMENWERKEN​

Bij De Coöperatie geloven wij in samenwerking en inspraak met alle Ledenaren. Wij willen een platform bieden waarop alle inwoners van Lede hun stem kunnen laten horen. Wij geloven dat wij de beste beslissingen kunnen nemen wanneer we naar alle belanghebbenden luisteren en open en transparant communiceren over jouw inbreng en onze beslissingen.

De diensten gemakkelijk bereikbaar

We willen het contact met alle gemeentelijke diensten zo laagdrempelig mogelijk houden, zowel fysiek als digitaal.

Wij willen het makkelijker maken voor de Ledenaar om iets te melden aan de gemeente (digitaal of aan het loket). Wij willen de verschillende categorieën van het digitale meldpunt vereenvoudigen, de verwerking van moeilijke vragen beter stroomlijnen en de rol van de ombudsdienst beter bekend maken (o.a. door het e-mailadres ombudsdienst@lede.be aan te maken).

Wij willen www.lede.be uitbouwen tot een volwaardig en actief communicatiekanaal. Zo willen we een open contactformulier toevoegen voor suggesties, ideeën en vragen die niet in een bestaande categorie vallen.

Daarnaast willen we twee nieuwe onderdelen aanmaken: een voor toerisme en een met informatie voor bedrijven en investeerders.

We willen de middelste 4 pagina’s van het tijdschrift Lede Informeert voorbehouden voor communicatie vanuit het lokaal bestuur. Dan gaat het niet enkel over beslissingen, maar ook – en vooral – over het waarom van beslissingen, beleidsplan … .

Wij willen vrijwilligers samenbrengen in een vrijwilligersplatform van mensen die zich kunnen en willen inzetten voor Lede. “Samen werken aan & voor Lede”.

Dit platform moet laagdrempelig en toegankelijk zijn, zodat kandidaat-vrijwilligers gemakkelijk de info krijgen over hoe te beginnen, hoe de juiste informatie te vinden en hoe gelijkgestemden te bereiken.

De Coöperatie Lede Originaliteit Pijlers
CREATIVITEIT​

De politiek is vandaag complex geworden. Nieuwe uitdagingen kwamen op ons af. De coronacrisis, de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten en de energiecrisis, wogen ook op het lokaal beleid. Nieuwe uitdagingen vragen om nieuwe oplossingen. Creativiteit is essentieel om deze nieuwe oplossingen te vinden en door te voeren..

Een gemeentelijke Denk-je-mee
Met De Coöperatie nodigen wij regelmatig Ledenaars uit om over een specifiek onderwerp na te denken en in gesprek te gaan. Dit willen wij over partijgrenzen heen uitbouwen op het niveau van de gemeente.
Wij willen burgerbudgetten ter beschikking stellen om initiatieven van inwoners te ondersteunen die bijdragen aan een sterkere buurtwerking en sociale cohesie. Het grote verschil tussen subsidies en burgerbudgetten is de macht om te beslissen. Bij subsidies beslist de overheid wat er met het geld gebeurt. Bij burgerbudgetten beslist de Ledenaar.
We werken aan een toekomstgericht kader. In onze grote en kleine kernen willen wij meer mensen op minder oppervlak laten samenwonen, met maatregelen om de leefbaarheid in onze kernen in stand te houden of te verbeteren.
Wij willen tijdens de komende legislatuur de gemeentebelastingen verlagen tot het gemiddelde in Vlaanderen, zonder dat onze zorgzaamheid voor de Ledenaars die dit het meest nodig hebben eronder lijdt.
We willen Lede uitbouwen tot een sterk merk. We willen Lede op economisch en toeristisch vlak beter profileren zowel binnen als buiten Lede.

De Coöperatie: twintig speerpunten voor Lede

Bij de Coöperatie gaan we voluit voor een Lede waar het goed en veilig wonen is, waar iedereen volop kansen krijgt en kan rekenen op een gelijkwaardige behandeling in alle omstandigheden. We willen een Lede waar voldoende ruimte is voor sport en ontspanning en waar duurzaamheid en aandacht voor het milieu en de natuur centraal staan. En daar willen we heel graag voor samenwerken met jullie als inwoners van Lede. 

De twintig speerpunten in het programma van de Coöperatie zijn het resultaat van samenwerking, zorgzaamheid, rechtvaardigheid en creativiteit binnen onze groep maar ze zijn ook het beginpunt van een nieuw hoofdstuk voor de Coöperatie in Lede. Wij kijken er alvast naar uit om hieraan te kunnen werken maar daar hebben we jullie steun voor nodig. Ga stemmen op 13 oktober. Kies voor de kandidaten van de Coöperatie op lijst 9 en bouw samen met ons aan de toekomst van Lede.