In gesprek met Franky Van Gyseghem

Franky Van Gyseghem, schepen gemeente Lede De Coöperatie

Franky Van Gyseghem is een vaste waarde binnen de Leedse gemeentepolitiek. Zijn carrière als Leeds gemeenteraadslid begon dan ook lang voor De Coöperatie in 2018 het levenslicht zag. Vandaag is hij het langst zetelende gemeenteraadslid. In de vorige legislatuur werd hij voor het eerst schepen, een taak die hij ook de komende 6 jaar zal blijven uitvoeren. 

Je bent opgegroeid in Lede. Welke jeugdherinneringen koester je het meeste?

Ik heb heel mijn jeugd in de voetbal gezeten. Toen ik 8,9 jaar was ben ik beginnen voetballen bij Jong Lede. Ik heb daar altijd veel plezier gemaakt en heb er veel vrienden aan overgehouden. Ik ben daar altijd heel gelukkig geweest.

Hoe was je als kind?

Ik was niet iemand die veel kattenkwaad uitstak. Ik was altijd een beetje een leider. Op de voetbal was ik ook de kapitein van de ploeg en werd er dus ook wel verwacht dat ik het goede voorbeeld gaf. Dat was ook op school zo. Ik heb altijd een groot verantwoordelijkheidsgevoel gehad.

Dat is ook iets wat ik van thuis heb meegekregen. Respect was een belangrijke waarde binnen ons gezin en ik ben ook zo opgevoed. Er werd verwacht dat we steeds beleefd waren. Tegenspreken stond niet in mijn woordenboek. Ik heb dat zelf ook altijd belangrijk gevonden en heb ook mijn zoon zo grootgebracht. Hij is steeds correct en beleefd en is opgegroeid tot iemand die weet wat hij doet en waar ik trots op ben.

“Respect was een belangrijke waarde binnen ons gezin en ik ben ook zo opgevoed. Er werd verwacht dat we steeds beleefd waren.”

Had je als kind al interesse in politiek? Waren jullie daar thuis mee bezig?
Nee. Mijn ouders waren gewone werkmensen die daar totaal niet mee bezig waren. Ik ben daar in gerold. Ik werkte bij de Bond Moyson op het kantoor achter de kerk en toen werd mij gevraagd om me verkiesbaar te stellen. Ik was toen 27. De eerste keer was ik lijstduwer en had ik meteen ook het meeste stemmen ooit in mijn hele politieke carrière. Vooral van Edwin Brantegem heb ik toen veel geleerd.
Hoe ziet een typische dag er voor jou uit, naast de politiek?
De indeling van mijn dag hangt een beetje af van hoe laat ik begin met werken. Als treinbegeleider start ik soms om half vijf ’s ochtends, maar dat kan ook pas na de middag zijn. Een dienst duurt tussen de 6 en 9 uur. Het eerste wat ik doe na het opstaan is een boterham met koffie eten. Dan zet ik alles klaar voor het avondeten. Groenten schoonmaken, aardappels schillen… Ik ben de kok in huis. Ik kook graag. Hespenrolletjes met witloof, hutsepot, verse vol-au-vent… Zowel mijn echtgenote als ik nemen huishoudelijke taken voor onze rekening. Enkel strijken is niet aan mij besteed. Vaak ga ik ook nog even naar het gemeentehuis en spring ik eens binnen in café Den Eekhoorn.

Franky
kort

Hoe zouden jouw familie en vrienden je in drie woorden omschrijven?
Sociaal. Bereikbaar. Behulpzaam. Ik tracht te helpen waar ik kan. Als vrienden mij om hulp vragen, zal ik er zijn.
Waar heb je jouw echtgenote leren kennen?
We hebben elkaar leren kennen op Aalst carnaval. De week erna hadden we afgesproken op het carnavalbal in de Volkskring in Lede en ondanks dat ik toen wat te diep in het glaasje had gekeken is ze toch bij mij gebleven. Dat was in 1990. We zijn getrouws in 1991 en een jaar later werd onze zoon geboren.
Je zegt dat jij de kok bent in huis. Wat is jouw lievelingseten?
Ik eet heel graag kikkerbilletjes. Dat is een beetje uit de mode geraakt maar dat kan mij heel erg smaken. Verder kan je mij altijd blij maken met een lekker stukje vlees. Ik eet ook graag vis maar dat zal ik dan eerder als voorgerecht nemen. Eigenlijk lust ik bijna alles.
Franky luistert
Wat vind je het leukste aan jouw job als treinbegeleider?

Het contact met de reizigers. Het is daarom dat ik dit beroep gekozen heb. Ik ben niet iemand om achter een bureau te zitten. Ik moet kunnen rondlopen.

En wat is het vervelendste?

Mensen die ruzie zoeken of niet in orde zijn. Door de jaren leer je wel hoe ermee om te gaan en op welke dingen wel of niet te reageren.

Kan je het gemakkelijk van je afzetten als er vervelende dingen gebeuren?

Ja. Ik kan dat redelijk snel van mij afzetten. Ik kan daar soms even mee inzitten maar ik blijf er niet in hangen. Daar moet je ook een beetje in groeien.

Ben je eerder een ochtend- of een avondmens?
’s Ochtends moet ik toch altijd even wat op gang komen. Ik werk ook liever in de namiddag of ’s avonds dus ik zou zeggen dat ik eerder een avondmens ben. Ik kruip nochtans ook graag op tijd in mijn bed. Als ik thuis ben, ga ik meestal niet later dan 22 uur slapen.
Wat is jouw favoriete televisieserie of film?
Ik kijk eigenlijk heel weinig televisie. Mijn bureau staat in de woonkamer een meestal werk ik nog wat e-mails af terwijl mijn echtgenote tv kijkt. Als ik al kijk dan is het meestal naar een voetbalwedstrijd. We kijken wel elk jaar eens naar de Sound of Music en zingen dan met veel plezier mee. Ook van de films van Louis de Funès kan ik genieten.

Franky
kort

Naar wat voor muziek luister je het liefste?
Ik luister het liefste naar Nederlandstalige muziek uit mijn jeugd. Mama’s jasje, Marco Borsato, Yasmine, …
Wat doe je graag in je vrije tijd om te ontspannen?
Ik ga graag wandelen. Meestal samen met mijn echtgenote maar ik kan er ook heel erg van genieten om af en toe alleen te gaan wandelen. Ik heb dat ook nodig, eventjes rust en stilte. We zijn ook bij wandelclub De Schooiers in Wichelen. Vroeger ging ik ook vaak fietsen maar dat doe ik nu minder. We gaan ook graag een paar dagen naar zee of naar de Ardennen. Even er tussenuit kan deugd doen.
Wat motiveert je om je in te zetten voor de politiek?
Ik vind het fijn om onze inwoners te helpen, om Lede voor iedereen beter te maken. Omdat ik veel buitenkom, ben ik makkelijk aanspreekbaar. Mensen kunnen mij daardoor hun kleine en grotere bekommernissen vertellen. Je kan niet altijd alles (meteen) oplossen, maar als dat wel lukt, maakt mij dat gelukkig, zonder dat het daarom aan de grote klok moet gehangen worden. Ik doe ook graag op een positieve manier aan politiek. Je moet niet altijd alles meteen afbreken. Ook vanuit de oppositie heb ik dat nooit gedaan.

“Ik doe graag op een positieve manier aan politiek. Je moet niet altijd alles meteen afbreken.”

Je komt over als iemand die positief in het leven staat. Hoe blijf jij zo positief?

Dat is een beetje mijn natuur. Ik blijf niet mokken want dat levert toch niet op. Het heeft geen zin om bij de pakken te blijven neerzitten. Ik kan ook niet goed tegen ruzie.

Hoe ga jij om met kritiek?
Kritiek moet je kunnen aanvaarden. Het beste is om niet direct te reageren. Dan botst het en krijg je vaak een discussie die nergens toe leidt. Ik laat kritiek dus altijd eerst even binnenkomen en als de kritiek terecht is kan je daar altijd iets uit leren.
Lukt het voor jou om politiek, werk en privéleven te combineren?
Het vraagt allemaal wel wat planning maar ik slaag er wel in om alles te combineren. Mijn vrouw is het ondertussen al gewoon dat ik vaak van huis ben. Zij heeft ook haar eigen werk en hobby’s. Ik werk momenteel 4/5den zodat ik aan mijn verplichtingen als schepen kan voldoen.

Franky
kort

Wat betekent “thuis” voor jou?
Thuis zijn is voor mij bij mijn echtgenote zijn. Met ons twee zijn.
Is er een gebeurtenis die een grote impact op jou heeft gehad?
Het overlijden van mijn vader 7 jaar geleden. Tot dan was ik nog niet echt geconfronteerd met een overlijden in de dichte familie. Mijn vader was er ook altijd voor mij. We kwamen goed overeen. Hij hielp bij de verkiezingscampagnes en heeft mij steeds gesteund. Net als ik kwam hij ook graag onder de mensen.
Wat is een droom of doel, buiten de politiek, die je graag nog zou willen bereiken?
Na ons pensioen zouden we graag naar de zee verhuizen. Mijn echtgenote is van de zee afkomstig en ook nu gaan we af en toe een paar dagen naar daar om te wandelen en te genieten. En natuurlijk gezond blijven. Dat is het belangrijkste.

Franky
kort

Welke bekende of historische figuur zou je graag ontmoeten en waarom?
Obama. Hij straalt rust, beheerstheid en vertrouwen uit. Wikt en weegt zijn woorden. Hij kan spreken met impact zonder het hoge woord te moeten voeren.
De Coôperatie Lede Sofie De Wilde

Sofie De Wilde

In dit gesprek was Sofie De Wilde de vragensteller van dienst. 

Sofie is mama, stress- en burnoutcoach en nog wel een paar dingen. En ze draagt dus ook haar steentje bij binnen De Coöperatie. Bedankt Sofie!

Deel deze post via:

Facebook
LinkedIn
Twitter
E-mail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.