Daisy zette haar eerste stappen in de politiek in 2018 en is sindsdien een van de sleutelfiguren binnen de Coöperatie. In de vorige legislatuur werd haar inbreng in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst fel gewaardeerd. Vandaag maakt ze deel uit van de Gemeenteraad waar ze optreedt als fractieleider en vertegenwoordigt ze de Coöperatie onder meer in de verkeerscommissie en nog een aantal andere gemeenteraadscommissies.

We weten dat je tegenwoordig in Wanzele woont maar waar ben je eigenlijk opgegroeid?
Ik groeide op in de Suikerstraat in Lede en ging naar school in De Kleine Prins in de Vijverstraat. Later ging ik met de fiets naar het SVI in Gijzegem. Via Schoonaarde viel dat goed mee qua afstand.Hoe zag je jeugd er eigenlijk uit? Met welke zaken was je toen zoal bezig?
Ik begon op mijn zestiende met vrijwilligerswerk. Dat ging toen over het begeleiden van mensen met een mentale en fysieke beperking. Dat heeft er dan voor gezorgd dat ik er na afloop van de middelbare school, voor koos om verder te studeren in die richting.Ik deed mijn opleiding tot sociaal assistent aan de sociale school. Ik was trouwens een jaargenote van onze huidige burgemeester die daar toen ook studeerde. Ik bracht in die tijd veel tijd door in Jeugdhuis De Leeuwerik waar ik op een bepaald moment zelfs verantwoordelijke van de barploeg werd.
Ik trok ook vaak mee op kamp met Chiro Lede als begeleidster. Ik werd daar regelmatig voor gevraagd maar was eigenlijk geen lid van de jeugdbeweging. Ook niet van een andere trouwens.
“Ik ben nogal een ‘plakker’. Als ik buitenkom, geraak ik gemakkelijk aan het babbelen en dan is naar huis gaan wel eens moeilijk.”
Vanwaar de stap naar de politiek? Wat heeft jou daar doen toe besluiten?
Politiek heeft me eigenlijk altijd geïnteresseerd. Bij mijn studiekeuze heb ik zelfs even getwijfeld of ik niet zou kiezen voor politieke en sociale wetenschappen. Het werd uiteindelijk sociaal werk en daar heb ik geen spijt.
Ik ben nadien aan de slag gegaan bij het OCMW van Gent. Ik werk daar intussen 31 jaar en in die tijd heb ik vaak ervaren hoe belangrijk een goed politiek beleid is. Afhankelijk van welke politieke partijen aan zet zijn, worden bepaalde beleidslijnen uitgetekend en dat heeft zijn invloed op mijn dagelijks werkveld.
In Gent is het bestuur momenteel heel progressief maar voordien was er meer een “voor wat hoort wat”-beleid, waarbij vaak te snel geoordeeld werd over wie geen recht heeft op OCMW steun. Ik vind dat niet altijd de meest correcte manier van werken. Tenslotte is het OCMW binnen de sociale zekerheid het laatste vangnet voor mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving. Die toegang ontzeggen moet zeer weloverwogen gebeuren
Daisy
kort
Wie is jouw favoriete politicus?
Ik heb veel sympathie voor Angela Merkel (voormalig bondskanselier Duitsland). Ik hield wel van haar stevige en doordachte aanpak.
Ik ervaar dagelijks hoe belangrijk politiek eigenlijk wel is voor mijn werk. Toen ik in 2018 op café in Wanzele aan de praat raakte met een aantal initiatiefnemers van de Coöperatie leidde dat al snel tot een bezoekje van Jan Huib Nas bij mij thuis voor een meer gedetailleerde babbel. Mijn besluit was snel gemaakt.
Wat vind jij zelf eigenlijk belangrijk wanneer je aan politiek doet?
Ik wil hier in Lede mee kunnen werken aan een socialer beleid, met aandacht voor kwetsbare groepen. Ik vind het ook belangrijk dat beslissingen weloverwogen worden genomen en dat daarbij ook de mogelijke gevolgen mee in overweging worden genomen.
Ik vind het fijn dat je binnen de lokale politiek met veranderingen een directe, positieve impact kunt hebben op het leven van de mensen in de gemeente. Zelfs al gaat dat niet van de ene dag op de andere. Zaken veranderen op politiek vlak vraagt tijd, er moeten soms procedures worden gevolgd. Als je zelf in de politiek zit, heb je daar eigenlijk een beter begrip van.
Wat vind je eigenlijk van de huidige politieke situatie in het algemeen momenteel?
Goh, er gebeurt bijzonder veel in de wereld vandaag de dag. Wanneer je over de grenzen heen kijkt, is er vandaag veel onrust en verdeeldheid. Kijk maar naar wat momenteel gebeurt in de Verenigde Staten, de situatie in Rusland, de oorlog in Oekraïne, wat er gebeurt in Gaza en ga zo maar door. Het zijn extreme toestanden die vaak door een groot aantal kiezers worden gesteund.
“Er zouden meer vrouwen in de politiek moeten komen. In Lede zijn vrouwen gelukkig wél goed vertegenwoordigd.”
De verschuiving naar rechts in het stemgedrag van veel mensen verontrust me eigenlijk wel. Mensen hebben daar geen gêne meer voor. Bovendien is er ook veel fake news. Er worden veel valse waarheden verkondigd met de bedoeling mensen te misleiden.
Er is veel frustratie en onbegrip vandaag de dag en niet in het minst over politiek. Het feit dat het politieke bestuur geen weerspiegeling is van onze maatschappij, vooral op het vlak van sociale gelaagdheden speelt daarin mee. Dat zorgt voor polarisatie en een gebrek aan wederzijds respect en begrip.

Je politieke leven neemt nogal wat tijd in beslag neem ik aan? Hoe combineer je dat met je werk en je leven thuis?
Het is bij momenten wel hectisch inderdaad. Jezelf goed organiseren, het overzicht houden en vooral goed de agenda bijhouden, zijn een absolute must. Alles goed plannen, ook de activiteiten met het gezin, is belangrijk. En zelfs dan nog kan het een uitdaging zijn, al helemaal omdat er soms ook onverwacht wijzigingen zijn. Maar ik ben wel een plichtsbewuste politica. Ik probeer op zoveel mogelijk vergaderingen aanwezig te zijn en alles zo goed mogelijk op te volgen. De twee dagen politiek verlof per maand, zijn meer dan welkom om te voorkomen dat er achterstand ontstaat. Gelukkig is er ook wel wat meer ruimte gekomen nu de kinderen het huis uit zijn.Drukke tijden dus. Waar houd jij je naast de politiek en je werk nog zoal mee bezig? Waar kun jij zoal van genieten?
Op dinsdagavond ga ik zwemmen met mijn man. Dat is een vaste wekelijkse afspraak. En ik doe ook één keer per week een work-out bij Moves for fun. Al is ook in dit geval plannen en de agenda bewaken een must.

Isabelle Verplancke
In dit gesprek was Isabelle Verplancke de vragensteller van dienst.
Isabelle is mama, lid van de welzijnsraad, …. En ze draagt dus ook haar steentje bij binnen De Coöperatie. Bedankt Isabelle!