Johan over grijsisme

Maandag 18 december om 20h00 in café Het Kaatsplein houdt De Coöperatie een Denk-je-mee – oefening over het seniorenbeleid in Lede. Dat gebeurt op basis van het “Memorandum Seniorenadviesraad & Denktank lokale verkiezingen Lede 2024” met als onderditel “Speerpunten voor een leeftijdsvriendelijk beleid in Lede”. Dat is méér dan een mondvol … Eén van onze eigen oudjes, Johan De Ryck (jaargang 1954), voelde zich in zijn wiek geschoten en kroop van de weeromstuit in zijn pen.

Jan

 

“Een halve eeuw geleden studeerde ik ‘Wijsbegeerte’ aan de Ugent bij top-professoren als Etienne Vermeersch, Leo Apostel, Hugo Van den Enden et j’en passe.. Eén van mijn medestudenten was er Jean-Paul Van Bendegem, nadien zelf hoogleraar filosofie, mediafiguur en onuitputtelijke bron van wijsheid en vermaak. Met hem deel ik nog steeds een liefde voor Edgar Allan Poe, een militante vrijzinnigheid en een lichtelijk autistisch-chaotische levensstijl.

JPVB schonk de wereld onlangs een merkwaardige pennenvrucht, een boekje met als lichtelijk provocerende titel : “Wijs, grijs & puber. Pleidooi voor de burgerlijk ongehoorzame senior”.

Ik citeer, met evenveel genoegen als instemming, de flaptekst:
“Ken je dat ook? Dat curieuze gevoel als ‘oudere’ dat je er niet meer toe doet, dat je rol uitgespeeld is, dat je overbodig bent, dat je mag gaan? Als jong gepensioneerde roep ik op tot verzet, tot burgerlijke ongehoorzaamheid van de verworpen senior! Maar een verzet moet goed gefundeerd zijn. Daarom is het van belang te weten waar dit beeld van de oudere vandaan komt. Dit vertaalt zich in een onvermijdelijk lange reis die start met de wetenschappen, daarna het contrast laat zien met wijsheid, inzicht en kunde, vervolgens ziekte, verval en het eeuwige leven bespreekt om eindelijk aan te komen bij de senior die een tweede puberteit beleeft: ambetant en een ‘pijn in ’t gat’. Voor wie is dit boek bedoeld? Voor iedereen die ouderdom als discriminerend ervaart en dus is een term, naast seksisme en racisme gepast, namelijk ‘grijsisme’. “Ouwe, laat zitten, dit kan je niet meer begrijpen!”, “Kijk eens aan, een grijsist!”.

Wijs grijs en puber

Ik mag hier overigens graag de RADIO LEDE jonkies Jan Huib Nas en Jan Lievens van het onvolprezen programma ‘TE BOEK‘ oproepen om dit literaire kleinood spoedig aan een uitgebreide recensie te onderwerpen. I can hardly wait…

Johan

 

Deel deze post via:

Facebook
LinkedIn
Twitter
E-mail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg jij ons al?