Wat is dat met die Koreaanse soldaat?

Frans Rottiers Wat is dat met die Koreaanse soldaat? Lede De Coöperatie

‘Johan is naast gemeenteraadslid voor De Coöperatie ook een gedreven voorzitter van de 11 november vriendenkring Wanzele. In die hoedanigheid zet hij momenteel zijn schouders onder een project dat een vergeten held uit een vergeten oorlog wil herdenken.”Johan is naast gemeenteraadslid voor De Coöperatie ook een gedreven voorzitter van de 11 november vriendenkring Wanzele. In die hoedanigheid zet hij momenteel zijn schouders onder een project dat een vergeten held uit een vergeten oorlog wil herdenken.’

De 11 november Vriendenkring Wanzele (sinds enkele jaren ook bekend als: De Nationale Strijdersbond van België, afdeling Wanzele-Lede) houdt niet op de wereld te verbazen. Nu eens met een banket (dit jaar op zondag 12 november), dan weer met een bus-uitstap (straks op vrijdag 19 mei), maar op 26 mei 2023 ook met een wel heel bijzondere actie, met name het herstel van de verdwenen begraafplaats voor een gesneuvelde in de Korea-oorlog.

Over wat en vooral over wie gaat het ?

Ledenaar François (Frans) Rottiers maakte deel uit van de eerste rotatie van het Belgisch-Luxemburgs vrijwilligersbataljon tijdens de Korea-oorlog. Hij is aangemeerd in Pusan eind januari 1951 en gesneuveld eind maart van dat jaar in de buurt van de hoofdstad Seoul. Amper 21. Hij was de éérste Belgische soldààt die in dat conflict het leven liet. In totaal zou ons land 107 doden tellen. Aanvankelijk werden de gesneuvelden begraven op het UN Cemetery in Pusan : de naam Rottiers is daar trouwens nog altijd terug te vinden in de registers. Begin 1952 is het stoffelijk overschot echter teruggebracht naar België en met militaire eer begraven op de gemeentelijke begraafplaats hier in Lede. Daar bestaan nog filmbeelden van.

Maar hoe onwezenlijk het vandaag ook moge klinken, dat graf is blijkbaar na het verlopen van de concessie geruimd. Inderdaad de eerste gesneuvelde UNO-soldaat, deze blauwhelm avant la lettre heeft geen graf meer in Lede. De Korea oorlog wordt wel eens the forgotten war genoemd, de vergeten oorlog. Als men het verhaal Rottiers hoort, begrijpt men waarom.

Zijn naam is echter wel bij gebeiteld op het oorlogsmonument hier op het marktplein.

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft begin dit jaar zijn principiële goedkeuring verleend aan een project om de herinnering aan Rottiers opnieuw te materialiseren. In de buurt van de plaats waar hij ooit begraven lag zal een plaquette komen, met daarop zijn naam en summiere biografische gegevens.

Frans Rottiers Wat is dat met die Koreaanse soldaat? Lede De Coöperatie

Om de onthulling van deze gedenkplaat enige luister te geven komt er dus een heel evenement die namiddag van 26 mei. Een opstelling aan het monument om 13h40, een kerkdienst om 14h00, vervolgens een optocht van kerk naar het kerkhof. Met authentieke Willys jeeps, familieleden van Frans, muziek, oud-strijders, mensen van de Zuid-Koreaanse ambassade, een detachement para-commando’s ( 3 Para is de legereenheid uit Tielen (bij Turnhout) die de tradities van het Koreabataljon bewaart, waar ook een Korea museum is, dat enkele herinneringsstukken aan Rottiers bevat. (o.a. foto’s en krantenberichten)).

Schooljeugd gaat opgesteld staan langs het traject als eerbewijs aan onze jonge soldaat. En wellicht hangt er ook nog een grote verrassing in de lucht….

Johan De Ryck

Frans Rottiers Wat is dat met die Koreaanse soldaat? Lede De Coöperatie

Deel deze post via:

Facebook
LinkedIn
Twitter
E-mail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg jij ons al?